Pagina 1 van 1

Rookverbod

BerichtGeplaatst: 31 jul 2019 16:05
door Charles
Vandaag is het volop in het nieuws. NS wil een totaal rookverbod op de stations.
Maar dat is er toch al? Zoals ik vandaag zag bij het NS-station Den Haag-Mariahoeve. Voor de stationsingang aan het Aegonplein stonden enkele mensen te roken, ondanks dat daar een rookverbod geldt en met borden is aangegeven. En bij de ingang van het Aegon-kantoor staat een bord waarop te lezen is dat het om een rookvrij gebouw zou gaan.

Daar geldt een rookverbod maar als reiziger moet je langs een aantal rokende kantoormensen om het stationsgebouw binnen te kunnen komen... Waar blijft Handhaving!? Zonder handhaving is elk verbod niets meer dan een papieren tijger.
En nu wil NS een totaalverbod instellen voor rokers... Vooruitlopend op wetgeving.

Re: Rookverbod

BerichtGeplaatst: 31 jul 2019 17:22
door Admin
Sinds het begin van het rookverbod (2004?) mag roken op stations alleen nog maar bij rookzones. Die rookzone is aangegeven, maar wordt door rokers helaas zeer ruim geinterpreteerd. Hierdoor hadden niet-rokers alsnog overlast indien zij in de buurt v/d rookzone kwamen, hoewel die waren ontworpen en gepositioneerd om die overlast te beperken. Daarnaast gebeurd het vrij vaak dat passanten brandbaar materiaal in de asbak v/d rookpaal stoppen, omdat zij het zien als afvalbak. Wanneer daarna een roker z'n peuk brandend in de asbak stopt is brand (zij het op kleine schaal) helaas het resultaat. Maar rokers gooien hun peuken maar al te vaak dus niet in de asbak en vervuilen daarmee het perron. Dat kost extra geld om op te ruimen.

Overigens, het is niet NS (want da's een vervoerder) maar eigenaar Prorail die de perrons rookvrij wil hebben. Maar dat terzijde ;)

Re: Rookverbod

BerichtGeplaatst: 31 jul 2019 20:21
door HaagsePeter
Vanuit de Rijnstraat Den Haag Centraal in moet je altijd door een woud van rokers en hun walm heen lopen het station in. Dat is geen porum..

Re: Rookverbod

BerichtGeplaatst: 01 aug 2019 00:20
door iljitsch
Het grote probleem is inderdaad dat rokers ook buiten de rookzones roken. Maar gaat het opheffen van de rookzones daartegen helpen?

Re: Rookverbod

BerichtGeplaatst: 01 aug 2019 15:57
door willem
Je gaat dat soort gedrag eerder stimuleren.

En je kunt wat van roken vinden, maar het wordt nu allemaal erg gecriminaliseerd. Vind ik als niet-roker.

Re: Rookverbod

BerichtGeplaatst: 01 aug 2019 16:04
door iljitsch
Als iemand die altijd al een hekel had aan roken en daarna een moeder verloor aan longkanker heb ik geen enkel probleem met zoveel mogelijk uitbannen van roken op zoveel mogelijk plaatsen.

Maar alles staat of valt bij handhaving. Nu zie je vaak dat mensen roken op plaatsen waar het niet mag. Als het nergens meer mag dan zullen de heel brave rokers nergens meer roken, maar de niet onaanzienlijke groep van asociale rokers zal dan op veel meer plaatsen gaan opsteken. Hoe worden we daar beter van?

Dus laat Prorail eerst maar eens uitleggen hoe zie de rokers-waar-het-niet-mag gaan aanpakken.