Na het asbest spook nu het Chroom 6 monster

Voor alles wat met de HTM trams te maken heeft

Na het asbest spook nu het Chroom 6 monster

Berichtdoor wattman » 04 sep 2019 18:46

Op de dag van de afvoer van de 3001 maakte ik hier al toespelingen op, maar dit zat er natuurlijk aan te komen:
https://nos.nl/artikel/2300354-chroom-6 ... -haag.html
In de verf van trams van het Haagse vervoersbedrijf HTM is het kankerverwekkende chroom-6 aangetroffen. Het gaat om trams die begin jaren tachtig zijn gebouwd.

De werkzaamheden aan de trams werden eerder al stilgelegd, toen er vermoedens van de aanwezigheid van chroom-6 waren. Onderzoek heeft die vermoedens nu bevestigd. Extra onderzoek moet uitwijzen in hoeverre werknemers van het bedrijf zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof.

Werknemers van HTM hebben zelf niet met chroom-6-verf gewerkt; die zat al op de trams bij levering door een buitenlandse fabrikant. Chroom-6 kan vrijkomen bij werkzaamheden als lassen, slijpen en schuren.

HTM gaat ook onderzoeken of de huidige veiligheidsmaatregelen, zoals afzuiging en beschermende kleding, goed genoeg zijn of dat ze aangescherpt moeten worden.
Uit het persbericht lijkt op te maken dat dit alleen om de GTL8-I zou gaan.

Meer informatie op de site van TV West
https://www.omroepwest.nl/nieuws/389601 ... r-risico-s

De HTM noemt de ontdekking van de stoffen 'zorgelijk'. 'Daarom werken wij nu even niet meer aan de trams. Alle medewerkers kunnen met vragen naar hun leidinggevende gaan of een afspraak maken met de bedrijfsarts', vertelt de woordvoerder.

Sinds het begin van dit jaar onderzoekt de afdeling Veiligheid, Kwaliteit en Milieu van HTM het werken met dergelijke stoffen. Het gaat daarbij om chemicaliƫn, maar ook zware metalen als lood en chroom-6. Uit eerste indicaties bleek dat op de trams uit de GTL8-1 serie dit inderdaad in de toegepaste verf zat.

Vanaf dat moment heeft HTM uit voorzorg het werken aan alle GTL-trams gestaakt. Nader onderzoek door een onafhankelijke instantie heeft de aanwezigheid van zware metalen bevestigd op zowel de GTL8-1 als hergebruikte delen ervan op de GTL8-2-serie.

Zelf heeft HTM de verf niet gebruikt, maar deze zat al op de trams bij aanlevering door de buitenlandse fabrikant.
Avatar gebruiker
wattman
 
Berichten: 898
Geregistreerd: 17 jan 2010 17:06

Keer terug naar HTM tram

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten