Brecht schreef:Delft-Schiedam moet ook 4-sporig worden om het zo mogelijk te maken dat Randstadrail/Metro over de 2 buitenste sporen kan gaan rijden. Randstadrail/Metro kan dan verder de steden in.
Het is denk ik handiger om dan de twee westelijke sporen voor Randstadrail/Metro te reserveren, ipv de buitenste.
- De meeste stations hebben eilandperrons. Als je de westelijke sporen voor de metro inricht, en de oostelijke sporen voor de trein, dan kun je per perron apart OV-chipkaart poortjes plaatsen. Reizigers hoeven dan niet zelf op te letten door welk poortje ze gaan als ze het station binnenkomen (wat bv het geval is op het gecombineerde trein/metrostation Amsterdam Amstel); als je door de metro-poortjes gaat, kom je alleen op het metro-perron uit. En als je overstapt, gaat het uitchecken en inchecken voor de andere vervoerder ook automatisch goed.
- Bij nieuw te bouwen haltes, zoals Schiedam Kethel, hoef je dan maar één nieuw eilandperron te bouwen (de NS treinen zullen er toch niet stoppen); dus ook maar één lift, één set (rol)trappen, enz.
- Bij Schiedam kun je direct aansluiten op het metronet, zonder eerst intercitysporen te hoeven oversteken.
- Als je diensten bv op Den Haag HS wilt laten keren (of op andere stations/haltes), is een overloopwissel voldoende; je hoeft dan geen treinsporen over te steken.
Ik zie hier wel wat in, omdat bij metrosystemen wat makkelijker hoge frequenties worden gereden dan bij stoptrein verbindingen, en er ook makkelijker nieuwe haltes bij kunnen komen. Op de Zoetermeer Stadslijn en de Hofpleinlijn zie je dat ten slotte ook; nu dat tram en metrolijnen zijn, zijn er ineens veel meer reismogelijkheden per uur, en meer haltes, dan toen het nog NS lijnen waren. En omdat trams en metro's sneller optrekken en afremmen, ben je per halte ook minder tijd kwijt, waardoor je in dezelfde tijd dus meer haltes kunt aandoen (en dus betere bereikbaarheid).
Laat de NS dan de intercity's rijden, op aparte sporen, zodat het elkaar niet in de weg zit.